For å kunne overføre blod fra en frisk person til en pasient (transfusjon), er blodtypen avgjørende. Ulike mennesker kan ha ulike blodtyper, og ulike blodtyper kan reagere med hverandre slik at blodet klumper seg (agglutinerer). I verste fall vil dette kunne medføre masse ødelagte røde blodceller og/eller klumper som oppfører seg som tromber eller emboli. For å unngå denne type problemstillinger har vi systematisert blod i blod- typesystemer.
Når vi snakker om blodtyper, er det erytrocyttenes membranuttrykk av ulike antigen (agglutinogener) vi mener. Slike antigen er proteinmolekyler som presenteres på overflaten av cellene, ikke helt ulikt reseptorer. Alle antigen trenger likevel ikke inneha ordinære reseptorfunksjoner – det vil si være mottager for et signalmolekyl og overføre signalet inn i cellen. De kan ha andre biologiske roller, mer eller mindre kjente.
Det fins mange ulike antigener å type blodet etter. Kanskje så mange som 100 ulike klassifiseringstyper. De to mest kjente er likevel AB0-typene og Rhesus-typene, og det er disse som hovedsaklig benyttes ved blodtyping forut for transfusjoner (blodoverføring) ved sykehusene. Andre antigen for blodtyping som også benyttes, og som du kanskje kan lese av ditt blodgiverkort, er Kell-systemet og Lewisfaktor.